Версия для печати

Сумський архітектор Едуард ГОЛОВІН опублікував у Фейсбуці проект торгового комплексу «Набережний», який планують побудувати на вул. Набережна р. Стрілка.

Місто Суми засновано на злитті трьох річок - Стрілка, Сумка і Псел. Мало хто знає, особливо із молоді, що річка Стрілка до 70-х років минулого століття протікала відкрито. Зараз річка тече в колекторі, про її існування нагадує лише назва вулиці «Перша Набережна р. Стрілки».

Передпроектна пропозиція формування кварталу від універмагу «Київ» до проволку Терезова будується на ідеї присутності води. Водна течія з хвилями і виром відображена в архітектурних формах. Ідея присутності річки підкреслена об'ємно - просторовою композицією забудови кварталу.

Аналіз пішохідних і транспортних зв'язків показав, що один із найбільш інтенсивних напрямків руху - вздовж русла річки Стрілка. Було прийнято рішення про створення пішохідного бульвару, на тому місці де тече річка. Пішохідний бульвар є головною композиційною віссю продольного напрямку, а менш значна поперечна вісь сформована вхідною групою. 

Вздовж головної вісі двоповерхова забудова має хвилясте покриття - ця форма винахід іспансько - швейцарського архітектора сучасності Сантьяго Калатрава.
На перехресті вісей утворився вир у вигляді водяної воронки з внутрішнім двором і рестораном на третьому поверсі, яких має розкриття в середину цього двору.
Покрівля на рівні другого поверху використовується для тимчасового паркування автомобілів. Наявність даної парковки частково вирішує проблему паркування автомобілів в даному кварталі та створює комфортні умови обслуговування покупців з рівня другого поверху.

Для забудови даного кварталу пропонується залишити річку Стрілку в колекторі та побудувати монолітну плиту на укріпленій грунтоементними палями основі в якості фундаменту, на яку будуть спиратися металеві конструкції поверхів. Металоконструкції круглих колон та решітчастих перекриттів зменшать навантаження на фундаменти, в порівнянні з монолітом, та компенсують і розподілять нерівномірні зусилля в конструкціях. Відсутність несучих стін, крім коробів сходових кліток, дасть можливість вільно спланувати внутрішній простір та максимально облаштувати фасади склом.

Генеральним планом торгівельного комплексу «Набережний» запропоновано створити накриту пішохідну зону (пасаж) з відкритим внутрішнім двором, де обслуговування покупців передбачено із середини пасажу.

Дана концепція - це авторське бачення на організацію вільного (незабудованого) простору в центрі міста, яка розроблена за ініціативи та фінансової підтримки потенційних інвесторів (забудовників).

 








Последнее изменение Пятница, 14 Декабрь 2018